Artikel op Dezeen.com

14-12-2017

Een uitgebreid artikel op designblog Dezeen over mijn project geschreven door Angel Trinidad naar aanleiding van mijn presentatie op de DDW.

Over de auteurHeeft expertise op het gebied van:
Engineering
Prototyping
Marketing
Communicatie
Social Media

Zoekt expertise op het gebied van:
Business Model
Manufacturing
Positionering

Terug naar vorige pagina

Nienke Helder

Afgelopen januari ben ik afgestudeerd aan de Design Academy. Na mijn afstuderen ben ik mijn eigen ontwerpstudio begonnen. Binnen mijn studio richt ik me op verschillende freelance opdrachten als ontwerper, produceer en verkoop ik keramiek en probeer ik mijn afstudeer project verder te ontwikkelen. Tijdens mijn studie heb ik me veel verdiept in research design projecten. Gedurende mijn stage bij Thought Collider (www.thoughtcollider.nl) heb ik veel geleerd over de samenwerkingen tussen wetenschap en ontwerpers (een voorbeeld hiervan is het project ‘Institute for the Design of Tropical Disease, in samenwerking met het Entomology Laboratorium van de Universiteit van Wageningen). Deze interdisciplinaire manier van werken spreekt mij erg aan, omdat ik denk dat de toekomst van design meer ligt in het (samen) vinden van nieuwe oplossingen dan alleen in de esthetische kant van het vak. Voor mijn afstudeerproject heb ik daarom gekozen om me te focussen op een onderwerp waarbij ik als ontwerper moest samenwerken met verschillende (para)medische specialisten om tot een nieuwe aanpak te komen voor een probleem. Mijn afstudeerproject ‘Sexual Healing’, is een concept voor een nieuwe therapie voor vrouwen die seksuele problemen ervaren (meestal) na een traumatische ervaring. Denk hierbij aan oorzaken zoals seksueel misbruik, maar ook ingrijpende operaties, heftige bevallingen, psychische trauma’s enzovoorts. Voorbeelden van seksuele problemen zijn vaginisme, dispareunie, endometriose, etc. De huidige aanpak van dit soort problemen is erg klinisch en gefocust op de fysieke problemen, terwijl seks iets heel persoonlijks is en trauma’s vaak een psychische aanleiding hebben. Daarom ben ik gaan samenwerken met een aantal verschillende specialisten, zoals een bekkenbodem fysiotherapeut, een gynaecoloog, een seksuoloog, een psycholoog, maar ook ervaringsdeskundigen. Aan de hand van mijn onderzoek heb ik 5 objecten ontworpen die als handvaten moeten fungeren om stap voor stap te herstellen.

info@nienkehelder.com
http://www.nienkehelder.com/#/sexualhealing/

Sexual Healing

Door Nienke Helder
Design Academy Eindhoven
Categorie├źn: Gezondheid | Smart Wearables & Materials

Sexual Healing is een concept voor een nieuwe therapie die vrouwen die seksuele problemen ervaren na een traumatische ervaring helpen om te herstellen op een minder klinische manier.