Marlike Schobben, pedagoog vanuit ecologisch perspectief, De mens en zijn omgeving

23-12-2016

Marlike Schobben, pedagoog, zocht iemand die haar idee voor een slimme stekker voor doven en slechthorenden kon visualiseren en ontwikkelen. Zij vond deze persoon in Edwin de Kuiper van Studio Edwin

Marlike Schobben is pedagoog (BC) vanuit ecologisch perspectief. Dat wil zeggen dat zij het kind/de mens vanuit zijn omgeving beschouwt. Marlike is nu gezinsbegeleider, maar heeft tot recent gedurende zes jaar gewerkt bij Koninklijke Kentalis te Sint Michielsgestel, een instituut voor mensen met een auditieve beperking (doven en slechthorenden). 

Met haar ecologische oog bekijkt zij hoe beperkingen op eenvoudige wijze en in de eigen omgeving verminderd kunnen worden. Daarbij constateerde zij dat apparaten in en om het huis steeds auditiever zijn ingesteld: apparaten die per stem in werking  kunnen worden gezet, maar vooral elektrische apparaten die piepen, bliepen en klikken als ze in werking of klaar zijn. Iemand met een auditieve beperking kan daar niets mee. Ze bedacht dat het mogelijk moest zijn om al die geluiden te vervangen door beeld. Een stekker die door middel van kleuren kan aangeven wat het elektrische apparaat doet, zodat je er niet de hele tijd met je neus boven op hoeft te staan. Een aparte unit die communiceert met de stekker en die je mee kunt nemen naar een andere plek zou de stekker completeren.

Ze had dus het sublieme idee, maar niet de technische achtergrond om een dergelijke stekker te ontwikkelen. Zo kwam ze in contact met Edwin de Kuiper, die het idee niet allen voor haar kon visualiseren maar die ook de technische kennis had om een prototype te maken. De unit kreeg een trilfunctie mee, zodat het apparaat ook geschikt is voor blinden en slechtzienden en voor mensen die kleurenblind zijn. Het werd een succes op de Dutch Design Week 2016. Tijdens dit evenement bleek dat niet alleen de primaire doelgroep, doven en slechthorenden,  het een geweldige stekker  vonden.  Hij maakte ook mensen zonder (deze) beperking hebberig.

Edwin doorloopt inmiddels het traject van Smart Design to Market. Marlike heeft onlangs met  de Flare de Aging 2.0 pitch (voorronde)  gewonnen en mag de Flare mee naar de kwart finale. Het pitchevent is een grote internationale gebeurtenis met als prijs een ticket naar Silicon Valley en de mogelijkheid om te pitchen voor Amerikaanse distributeurs en investeerders. Wie weet reizen Marlike en Edwin in de toekomst af naar de Verenigde Staten.

Over de auteurHeeft expertise op het gebied van:
Engineering
Integrated systems
Prototyping
UI/UX
3-D Printing
Marketing

Zoekt expertise op het gebied van:
Manufacturing

Word gevolgd door:
Jos Hardeman
Edwin van Enck


Terug naar vorige pagina

Edwin de Kuiper

Ik heb mij gespecialiseerd in het toepassen van technologie in gebruiksvriendelijke producten en processen. Een voorbeeld? De Flare, slimme stekker voor doven en slechthorenden.   Mijn nieuwsgierigheid naar hoe het anders en eenvoudig kan, wat voor jou als klant belangrijk is én mijn kennis en vaardigheden wat betreft techniek en processen, pas ik toe in mijn ontwerpen. Hierdoor sluit ik altijd aan bij jouw wensen en krijg je innovatieve oplossingen en moderne fabricageprocessen.   Vanuit inhoud, in overleg en samenwerking. Daar sta ik voor.

edwin@edwindekuiper.nl
edwindekuiper.nl/flare-slimme-stekker-doven-en-slechthorenden

Flare - De slimme stekker voor doven en slechthorenden

Door Edwin de Kuiper
Design, UX, Technology, Management
Categorieën: Energie | Gezondheid | Smart City & Living

Vanuit de praktijk kwam pedagoog Marlike Schobben met het idee voor een stekker naar designer Edwin de Kuiper. Zij merkte dat wij ons veelal oriënteren op ons gehoor. Een waterkoker die uit klikt, een magnetron, oven of vaatwasser die piepen als ze klaar zijn. Voor mensen die doof of slechthorend zijn, zijn piepsignalen niet of amper op te vangen.  De Flare lost dit simpel op. Edwin de Kuiper heeft het prototype Flare verder doorontwikkeld.