innovent_default innovent tqv2QJUjQYnxZ009 Designforum

Innovatie leiderschap

Innovatie leiderschap

Maatschappelijke organisaties zien continu een golf van nieuwe ontwikkelingen op zich afkomen, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en arbeidsmarkt, gezondheid, onderwijs, mobiliteit, energietransitie en vergrijzing. Om voortdurende aanpassing, verbetering en innovatie te faciliteren zijn er nieuwe, toekomstgerichte leiders nodig die een ​​essentiële rol kunnen spelen bij het vinden van innovatieve oplossingen en vooral bij het implementeren daarvan.
Innovatie Leiderschap draait om real life cases die door de deelnemers zijn ingebracht. Actuele leiderschapsvaardigheden worden ontwikkeld door vooraanstaande leiderschap experts. Innovatiekracht wordt ontwikkeld door professionele ontwerpers en startups die bijdragen aan de ontwikkeling van de cases tot slimme en haalbare oplossingen. Zo biedt dit programma persoonlijke ontwikkeling en heeft ook direct voordelen voor de organisatie waar de deelnemer werkt. We starten twee keer per jaar en richten ons op een gevarieerde groep bedrijven en professionals uit (semi) overheid, ngo's en maatschappelijke instellingen.

Het programma Innovatie Leiderschap wordt aangeboden door een uniek team van academische Leadership-experts, ervaren Design Thinking-beoefenaars en invloedrijke Startups. De aanpak bestaat uit een combinatie van Master Classes voor theoretische kennis en 'leren door te doen'. Cursusdagen beginnen om 09:30 en duren tot 18:30 waarbij de ochtenden in het teken staan van nieuwe theorieën en de middagen in het teken staan van het case-based beoefenen van innovatie leiderschap in de context van het startup fieldlab. Na elke module wordt een Recap sessie georganiseerd van 18:30-21:30 uur. Centraal hierbij staat de vraag: hoe lukt het om het geleerde naar de eigen werksituatie te vertalen? 

Innovatie Leiderschap I
De eerste module focusseert op de vaardigheden die nodig zijn voor het leiden van innovatieprojecten; dit betreft vaak ‘wicked problems’ met onzekere uitkomsten. Je maakt kennis met Design Driven Innovation en de leiderschapskenmerken die daarvoor nodig zijn. Daarnaast leer je om een sterke waardepropositie op te zetten en effectief te communiceren.

Innovatie Leiderschap II
Innovatie vereist leiders die een balans kunnen vinden tussen twee tegenstrijdige rollen: het aanmoedigen van innovatieve ideeën versus het beperken van nieuwe initiatieven, om ervoor te zorgen dat alleen de meest haalbare en nuttige innovaties worden ondersteund. In deze driedaagse module adresseren we het beoordelen van nieuwe initiatieven, rekening houdend met aspecten die een succesvolle oplossing en implementatie voorspellen en de mogelijkheden om een groeiend draagvlak en commitment van stakeholders te creëren. 

Innovatie Leiderschap III
Het verhogen van de succeskans voor innovatie vraagt om een duidelijke strategie. Naast toolsets en skillsets moet er een collectieve mindset worden ontwikkeld om het klimaat voor innovatie te versterken. Een mindset voor innovatie omvat nieuwsgierigheid, uitstel van oordeel, veerkracht, doorzettingsvermogen en storytelling vanuit thought leadership. conflicthantering en het spreiden van de innovatiekracht in de organisatie.
Certificate
Na het afsluiten van de tweede module kun je kiezen voor een vervolgmodule, bekroond met een officieel post HBO of post WO-certificaat (dit is afhankelijk van je vooropleiding).

Extra coaching optioneel
Extra individuele coaching kan op aanvraag worden aangeboden

Cursus taal
Nederlands
De ontwikkeling van jouw leiderschap zal een grote impact hebben op zowel je individuele prestaties als de teamperformance. Dit is nodig om uitvoering te geven aan nieuwe initiatieven, vanaf de probleemstelling tot de oplossing tot de duurzame invoering. Na het volgen van dit programma:
 • kun je jouw leiderschap inzetten om persoonlijk meer impact te creëren of incompany-startup teams te ondersteunen
 • ben je in staat om resultaatgericht te managen op een manier die past bij jouw stijl, jouw collega's en jouw organisatie;
 • heb je een ondernemende houding ontwikkelt en kun je waardecreatie en commitment realiseren;
 • kun je bijdragen aan talent-, en teamontwikkeling;
 • kun je een T-vormige professionaliteit inzetten; dat wil zeggen dat je in staat bent om een ​​probleem flexibel vanuit verschillende perspectieven te benaderen, je bekwaam bent in verschillende teamrollen en dat je efficiënter samenwerkt in multidisciplinaire teams;
 • kun je de groei van nieuwe initiatieven in je eigen werkomgeving bevorderen, van idee tot concept tot implementatie;
 • kun je het proces van Design Thinking toepassen als methode voor probleem oplossing;
 • kun je kennis en ideeën effectief presenteren en overdragen aan een groter publiek.
Training advice
Als je vragen hebt of advies wilt over deelname aan deze cursus kun je contact opnemen met Jos Hardeman, programmaleider op 06 41051186
Jij bent een professional die continu op zoek is naar kansen om maatschappelijk impact te hebben en betrokken te zijn bij het creëren van een gewenste cultuur voor vernieuwing en verbetering. 
Dit programma is voor deelnemers met een academisch werk- en denkniveau of vergelijkbare werkervaring en zicht op een (toekomstige) managementfunctie of projectleiderspositie. Verder verwelkomen we deelnemers die:
         leiderschapsvaardigheden willen verbeteren als onderdeel van de loopbaanplanning;
         hun impact op team- en talentontwikkeling willen optimaliseren;
         innovatie en een ondernemende houding willen bevorderen bij zichzelf en bij anderen
 
Designforum is een case-based academy. Innovatie Leiderschap draait om real life cases die door de deelnemers zijn ingebracht. Dit kunnen innovatievragen zijn met betrekking tot de lerende organisatie, maatschappelijke ontwikkelingen, het verbeteren van processen, producten, of diensten, nieuwe strategieën, nieuwe netwerken en allianties of anderszins. Zo biedt dit programma persoonlijke ontwikkeling en heeft het ook direct voordelen voor de organisatie waar de deelnemer werkt. Een interview maakt deel uit van de intake-procedure om richting te geven aan je persoonlijke ontwikkelingsdoelen.

Trainingsadvies
Wij staan je graag te woord als je vragen hebt of wilt bespreken of deze cursus geschikt is voor je. Je kunt contact opnemen met Jos Hardeman, programmaleider op 06 41051186
Training advice
Als je vragen hebt of advies wilt over deelname aan deze cursus kun je contact opnemen met Jos Hardeman, programmaleider op 06 41051186
Het cursusgeld bedraagt:
Innovatie Leiderschap I, 3 dagen € 1020, - exclusief 21% btw.
Innovatie Leiderschap II, 3 dagen € 1020, - exclusief 21% btw.
Innovatie Leiderschap III, 3 dagen € 1190, - exclusief 21% btw.

Prijzen zijn inclusief: alle cursusmaterialen en registratie voor onze online leeromgeving.
Lunch op cursusdagen.
Voor Innovatie Leiderschap III geldt dat de prijs is exclusief certificering à € 390, -
De bovengenoemde prijzen zijn gebaseerd op een groep van minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.
Location
De cursus vindt plaats op de locatie van Designforum op Strijp-S Eindhoven. Daarnaast bezoeken we inspirerende Startups als context voor de case-solving sessies.

Neem graag contact met ons op als u meer informatie wilt over onze incompany-trainingsmogelijkheden.
23-24-25 maart 2020
Innovatie Leiderschap module I

25-26-27 mei 2020
Innovatie Leiderschap module II

24-25-26 augustus 2020
Innovatie Leiderschap module III

Cursusdata
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Voor wie?
Innovatie Leiderschap is een programma voor professionals die betrokken willen zijn bij het creëren van een effectief innovatie-, en verbeterklimaat. Heb jij een academisch werk- en denkniveau of vergelijkbare werkervaring en zicht op een (toekomstige) managementfunctie of projectleiderspositie. En wil jij:

 • Jouw innovatie leiderschap ontwikkelen?
 • Je probleemoplossend vermogen vergroten?
 • Een idee kunnen boosten van concept tot implementatie?
 • Leren van essentiële innovatiestrategieën van start-ups?
 • Weten hoe je Design Thinking en Lean Innovation kunt toepassen?
Post HBO - Post WO
Het programma bestaat uit twee opeenvolgende modules van 3 dagen, waarvoor je je apart kunt aanmelden. Nadat je deze twee modules hebt gevolgd, kun je kiezen voor een derde module van 3 dagen die wordt beloond met een post HBO / post WO-certificaat.
Het trainingsprogramma berust op drie pijlers:
 • De beste leiderschap experts, voor het inbrengen van actuele kennis en theoretische kaders.
 • Start-up Sessions, voor case-solving in multidisciplinaire subgroepen.
 • Ervaren trainers en coaches die waarborgen dat je de trainingsresultaten maximaliseert in relatie tot je eigen leerdoelen.